Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Καλπάκι Ιωαννίνων : Άμεσα οι υπογραφές για τα πετρέλαια

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Πρωινού Λόγου «Ζεστό χρήμα και θέσεις εργασίες θα φέρει στην Ήπειρο η εκμετάλλευση του κοιτάσματος η οποία ανέρχεται σε 50 έως 80 εκατομμύρια βαρέλια».
Τα πετράλαια που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Καλπακίου είναι ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας για ολόκληρη την Ήπειρο.
Οι διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει πριν από δύο περίπου χρόνια ενώ αναμένονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση του κοιτάσματος. Ενώ επίσης πιθανολογείται να είναι θέμα ημερών η επισημοποίηση με υπογραφές της συμφωνίας Ελληνικού Δημοσίου και αναδόχων εταιριών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» οι ανάδοχες κοινοπραξίες (Εnergean Oil - Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων) έχουν παραλάβει από το ελληνικό Δημόσιο τα τελικά κείμενα των συμβάσεων που εμπεριέχουν ειδικό όρο διασφάλισης φορολογικής σταθερότητας για μια 25ετία και οι νομικοί τους σύμβουλοι τα μελετούν λεπτομερώς για να υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ανάδοχες εταιρείες επέμεναν στο θέμα της φορολογικής σταθερότητας καθώς  επιθυμούν να διασφαλίσουν την απόδοση μιας τέτοιας μακροχρόνιας επένδυσης η οποία θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.  Ενώ το Ελληνικό Δημόσιο ήταν αρχικά αντίθετο στο σχετικό αίτημα, προβάλλοντας το επιχείρημα της σταθερότητας που παρέχει η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης θα καταθέσει τα σχετικά κείμενα προς ψήφιση στη Βουλή μετά την υπογραφή των συμβάσεων για τα κοιτάσματα του Καλπακίου και του Πατραϊκού κόλπου. Το κοίτασμα στην περιοχή Καλπακίου, σύμφωνα με δημοσιεύσεις, θα δοθεί στην κοινοπραξία Energean Oil του επιχειρηματία Τοπούζογλου που εκμεταλλεύεται και το κοίτασμα του Πρίνου.

Σοφία Τζαρούχη Δρ. Γεωλόγος, ΜSc, Eγνατία Οδός Α.Ε.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου